Rusteloze benen - Restless legs

Rusteloze benen syndroom  –  Restless legs

Bij rusteloze benen kan een onaangenaam gevoel optreden in de onderbenen.
Het is een vervelend gevoel zoals krampen, tintelingen, een hinderlijk gevoel dat zo erg is dat men niet meer kan stil zitten of liggen. Hierdoor kan slapeloosheid ontstaan, de meeste klachten zijn voor het inslapen.

Oorzaak
De oorzaak is niet bekend. Rusteloze benen kunnen veroorzaakt worden door een verstoring
van het dopamine-systeem. Dopamine is een neurotransmitter, een stof die signalen van de ene zenuwcel naar de anderen doorgeeft. De oorzaak kan ook te maken hebben met de doorbloeding inde benen, bv door een staand of zittend beroep.

Cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee of frisdranken kunnen de klachten verergeren.


Twee soorten van restless legs
- primaire rusteloze benen zijn vaak erfelijk bepaald en kan op jongere leeftijd beginnen.
- secundaire rusteloze benen zijn een gevolg van een andere ziekte, schildklieraandoeningen,                                              
  nieraandoeningen, zwangerschap of bijvoorbeeld ijzertekort kunnen deze klachten geven.

Een tekort aan magnesium veroorzaakt spierkramp, spierpijn of restless legs. Magnesiumzout kan dit verhelpen.

 MAGNESIUM

Wat is het verschil met magnesiumpillen?

Nog steeds wordt echter het meest gebruikt gemaakt van pillen om extra magnesium toe te dienen. Op zich is daar niets mis mee, maar bedenk wel dat naar schatting 60 tot 70% van het magnesium niet wordt benut door het lichaam. De maag kan maar een beperkte hoeveelheid verwerken. De rest wordt gelijk afgevoerd via de nieren, vandaar ook vaak gehoorde klachten van dunne ontlasting of diarree bij het gebruik van pillen.

Deze bijwerkingen komen vrijwel niet voor bij de opname via de huid. De biologische beschikbaarheid van magnesium zout is optimaal omdat het maag-darmkanaal wordt ontzien en het magnesium direct komt waar het moet zijn, namelijk in ons intercellulaire vocht.


Wist u dat magnesium in de top drie staat van de meest essentiële levensbehoeftes van de mens?

Magnesium vervult een hoofdrol in onze energiehuishouding: het is van vitaal belang voor meer dan 350 enzymatische processen. Een goed magnesiumgehalte in het lichaam is de basis voor een goede gezondheid. Teveel magnesium wordt meteen door het lichaam afgescheiden. Echter, veel mensen hebben geen overschot maar een tekort aan magnesium.

 

 Magnesium zout verlicht en ontspant bij:

- Stress
- Reumatische aandoeningen
- Spierpijn en kramp (o.a. restless legs)
- vermoeidheid en slapeloosheid
- huidaandoeningen (psoriasis, eczeem) jeuk en schilfers

----------------------------------------------------------------------------------------

Soepele spieren

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van de spieren. Waar calcium verantwoordelijk is voor de contractie van spieren, zorgt magnesium voor de ontspanning. Magnesium is verantwoordelijk voor de verwijdering van melkzuur uit de spieren na inspanning of stress.

----------------------------------------------------------------------------------------

Anti-stress

Magnesium zout is een natuurljk rustgevend middel, dat zowel preventief (om te voorkomen) als curatief (helend) kan worden toegepast. Het ontspant de spieren, zenuwen en bloedvaten. De Engelsen noemen magnesium ‘ the relaxation mineral’ vanwege de totale ontspanning voor het hele lichaam die het veroorzaakt.
Aanbevolen producten: heilzaam voetbad.

----------------------------------------------------------------------------------------

Meer energie, tegen vermoeidheid

Magnesiumtekort is een bekend verschijnsel bij vermoeidheidsklachten. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van magnesium bij ziekten als ME, chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie. Magnesium speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en zorgt voor transport en opslag van insuline. Het gebruik van magnesium zout geeft meer energie en gaat depressiviteitsklachten tegen.
---------------------------------------------------------------------------------------

Verlichting bij hoofdpijn en migraine

Doordat magnesium het hoofd en de nekspieren ontspant, draagt het bij aan het reduceren van spanning.

Magnesium zout geeft in veel gevallen verlichting bij hoofdpijn

---------------------------------------------------------------------------------------

Beter slapen 

Door de algehele ontspanning in het lichaam die magnesium veroorzaakt en het wegnemen van stress, slapen veel mensen beter na het gebruik van magnesium zout. Zelfs mensen met hardnekkige slaapproblemen rapporteren een veel betere nachtrust.

---------------------------------------------------------------------------------------

Zwangerschap en magnesium

Tijdens de zwangerschap is de magnesiumbehoefte verhoogd. Dit is vooral het geval in het zogenaamde derde trimester (28-ste tot 40-ste week). Extra magnesium blijkt het geboortegewicht en de ontwikkeling van de baby gunstig te kunnen beinvloeden. De transdermale toediening van magnesium zout via de huid is daarbij veilig en effectief. Het helpt zwangere vrouwen te ontspannen. Het pure en zuivere magnesium biedt verlichting bij klachten als restless legs en slecht slapen.

---------------------------------------------------------------------------------------

Sterke botten, betere calciumopname

Onze botten bevatten ruim de helft van al het magnesium in het lichaam. Voldoende magnesium zorgt voor een betere opname van calcium en versterkt zo de botstructuur. Als onvoldoende magnesium aanwezig is, blijft het calcium onopgelost en veroorzaakt verkalking in de aderen, spieren en het weefsel tussen de gewrichten.

---------------------------------------------------------------------------------------

Goede hartconditie

Magnesium is essentieel voor een goede conditie van het hart, de belangrijkste spier in ons lichaam. Hartritmestoornissen en hoge bloeddruk zijn symptomen van een magnesiumtekort. 


---------------------------------------------------------------------------------------

Jeuk- en huidproblemen

De meest bekende toepassing bij de mens van magnesiumchloride is bij huidklachten. Het heeft een bewezen werking op de verjonging en het herstel van de huid. Bij schimmelvoeten, eczeem, psoriasis of andere huidklachten kan magnesium zout verlichting geven.
Uit onderzoek blijkt dat 70% van de psoriasis patienten baat hebben bij het gebruik van magnesium zout. De huid verbetert zichtbaar, jeuk en schilfers nemen af.

Aan te raden is: het nemen van een voetbadbad met magnesiumzout. Dit bij voorkeur met een frequentie van 2 keer per week, als kuur. Na 10 tot 14 dagen treedt een zichtbare verbetering van de huid op. Na de kuur kan de huid in conditie worden gehouden met gemiddeld 1 voetbad per 10 dagen.

---------------------------------------------------------------------------------------

Magnesium en de overgang

Een toereikende verzorging met magnesium kan verlichtend werken in de overgang. Magnesium speelt een sleutelrol bij de energiestofwisseling en de aanmaak van hormonen. Wanneer deze hormonenbalans tijdens de overgang zich aan het ‘resetten’ is kunnen er vervelende zaken optreden variërend van opvliegers en stemmingswisselingen tot slapeloosheid en lusteloosheid.


Magnesium is een natuurlijke ondersteuner van dit proces en werkt preventief. Ook op het krijgen van meer structurele klachten als osteoporose (botontkalking). Zonder voldoende magnesium zullen bijvoorbeeld vitamine D en calcium minder effectief zijn in het lichaam en in sommige gevallen zelfs contraproductief worden. 

 

Aanbevolen producten:

- Magnesiumkristallen/zout voor bad of voetbad

Neem een voetbad (15 - 20 min) met het Magnesiumzout